Trekking vs. hiking: pasiune pentru aventura si drumuri nedescoperite, in inima naturii
Trekkingul si hikingul sunt doua activitati pe care le poti face pentru a te bucura de soare, natura si aer curat. Sportul este esential pentru sanatate, iar daca mersul la sala nu este pentru tine, o experienta de trekking sau hiking, din cand in cand, poate compensa pentru nevoia de miscare. Desi au cateva elemente in comun, aceste doua activitati pot fi extrem de diferite: atat ca durata, cat si ca dificultate, traseu si echipament. Daca nu stii ce sa alegi, pentru ca nu le poti deosebi foarte bine, vei afla, mai departe, tot ce ai nevoie sa stii pentru a pleca intr-o calatorie de neuitat, care sa ti se potriveasca.
Cuprins:
1. Trekking vs. hiking: nu stii ce sa alegi?
1.2. Ce inseamna hikingul si cum difera fata de trekking?
2. Hiking vs. trekking, in materie de echipament necesar
3. Ce inseamna trekkingul iarna, comparativ cu hikingul? Dar vara?
3.1. Trekking vs. hiking: planificarea traseului in functie de anotimp
3.2. Hiking vs. trekking: ce beneficii iti pot aduce?
1. Trekking vs. hiking: nu stii ce sa alegi?
Daca iti place aventura, s-ar putea sa pleci intr-o drumetie fara sa mai analizezi daca ar trebui sa o numesti „hiking” sau „trekking” si realitatea este ca acesti doi termeni sunt folositi, de foarte multe ori, interschimbabil, desi desemneaza activitati semnificativ diferite.
1.1. Trekking: ce inseamna?
Trekkingul este alegerea perfecta pentru iubitorii de aventuri si provocari intense, pentru ca este o forma mai avansata de activitate in aer liber, care implica, de obicei, trasee mai lungi, pe terenuri dificile si mai putin marcate, uneori chiar in salbaticie. Pregatirea pentru trekking necesita un efort mai amplu. Echipamentul va include, neaparat, corturi sau echipament de camping pentru nopti in aer liber, saci de dormit, ustensile de gatit, probabil hrana liofilizata, echipament de navigatie, haine si incaltaminte specializate pentru conditii variate de vreme si teren.
Trekkingul este mai mult o calatorie aventuroasa si poate oferi o experienta mai profunda de explorare a naturii si a zonelor mai putin accesibile, solicitand, in acelasi timp, rezistenta fizica si mentala, ceea ce inseamna ca nu este potrivita pentru copii sau persoane cu diverse afectiuni.
1.2. Ce inseamna hikingul si cum difera fata de trekking?
Hikingul este o forma mai usoara de activitate in aer liber si se refera la plimbari mai scurte, pe trasee bine marcate, dealuri si poteci, ideala pentru incepatori sau pentru momentele in care iti doresti un efort fizic mai putin intens, astfel incat sa te poti bucura mai mult de natura.
Cum se diferentiaza cele doua?
- Hikingul este o activitate pe care o faci de placere, ca sa iti calmezi gandurile si sa te reconectezi cu tine insuti si cu natura, departe de haosul urban. Si trekkingul este facut tot din placere, dar are, in plus, un scop mai bine definit. Pelerinii, spre exemplu, aleg trekkingul in cautarea unei experiente spirituale.
- Hikingul se face, asa cum spuneam, pe poteci si drumuri marcate, spre deosebire de trekking, in care drumurile pot fi marcate special pentru o astfel de experienta, dar de cele mai multe ori sunt poteci nebatatorite sau zone fara vreun drum, in plina salbaticie.
- O experienta de hiking poate dura intre cateva ore si o zi intreaga, inclusiv noaptea. Trekkingul, in schimb, dureaza cel putin doua zile si se poate prelungi pentru oricat timp este necesar pentru a ajunge la destinatie. Ca distanta, daca pleci intr-o drumetie de peste 50 de km, va fi vorba despre trekking, acesta putand ajunge chiar si la 2000 de km.
- Hikingul este o drumetie placuta, care se face cu un rucsac usor, in care o sticla de apa si ceva de mancare sunt, in principiu, suficiente. Doar daca drumetia se prelungeste peste noapte, vei avea nevoie si de un cort sau un sac de dormit, probabil si un schimb de haine. Pentru trekking, insa, vei avea nevoie de un rucsac de munte, pentru ca un cort sau un sac de dormit nu vor mai fi optionale, ci absolut necesare. In plus, medicamentele, o busola, hainele de schimb si echipamentul de gatit vor fi, de asemenea, esentiale, ca si cizmele de trekking cu sustinere adecvata pentru glezna.
Iata, asadar, ca doua activitati aparent identice sunt, in realitate, complet diferite. In functie de nevoile tale de la un anumit moment, experienta si echipamentul pe care il ai, vei putea alege ceea ce ti se potriveste cel mai bine.
2. Hiking vs. trekking, in materie de echipament necesar
Acum, pentru ca stii ce este trekkingul, iti va fi mai usor sa intelegi de ce echipamentul necesar trebuie sa fie mai avansat si va fi ales, in orice caz, in functie de durata si dificultatea traseului, astfel:
- Echipament de camping: cort sau hamac, sac de dormit, perna de camping etc.;
- Echipament de gatit: in functie de lungimea traseului, un aragaz portabil, combustibil, ustensilele de gatit si alimentele liofilizate sau usoare sunt absolut necesare;
- Articole de incaltaminte si imbracaminte specializate: bocanci de drumetie pentru dama sau pantofi de trekking rezistenti, adaptati pentru trasee lungi si dificile, respectiv haine tehnice pentru conditii variate de vreme;
- Rucsac mai mare: pentru a transporta echipamentul suplimentar necesar pe durata traseului, vei avea nevoie de rucsacuri de drumetie pentru barbati sau rucsacuri de trekking pentru femei de dimensiuni generoase, rezistente si usor de purtat;
- Echipament de navigatie: GPS, harti detaliate, busola pentru orientare etc., dar si o trusa de prim ajutor;
- Provizii suplimentare: apa si alimente pentru perioade mai lungi, deoarece trekkingul presupune un numar mai mare de zile petrecute in natura.
In ceea ce priveste hikingul, necesarul este mai usor de gasit si purtat, fiind accesibil unei categorii extinse de persoane:
- Incaltaminte: bocanci sau pantofi de hiking confortabili si rezistenti, potriviti pentru terenul pe care urmeaza sa il parcurgi;
- Un rucsac: mai mic, dar suficient pentru a transporta apa, gustari, haine suplimentare, la nevoie, si alte articole esentiale;
- Straturi de imbracaminte in functie de sezon si conditiile meteo: un strat de baza care permite respiratia, un strat intermediar pentru izolare si unul exterior rezistent la vant sau ploaie, neaparat cu pantaloni outdoor pentru barbati sau pantaloni outdoor de dama, jachete outdoor pentru femei sau barbati, pentru o protectie completa;
- Apa si alimente intr-o cantitate adecvata, prin raportare la perioada planificata de hiking;
- Harta si busola pentru trasee mai complicate sau mai putin marcate;
- Accesorii optionale: bastoane de trekking pentru sustinere, ochelari de soare, crema solara, pelerina de ploaie, lanterne de drumetie si o trusa de prim ajutor.
Poti observa, asadar, ca echipamentul pentru trekking este mai complex, avand in vedere nevoia de a fi pregatit pentru mai mult timp si situatii mai diverse, comparativ cu hikingul. Insa, indiferent de activitate, planificarea atenta si alegerea echipamentului potrivit sunt esentiale pentru confortul si siguranta pe durata calatoriei.
3. Ce inseamna trekkingul iarna, comparativ cu hikingul? Dar vara?
Ce e trekkingul iarna difera foarte mult de ce e trekkingul vara, datorita conditiilor meteo si a terenului specific fiecarui sezon.
Trekkingul iarna inseamna, in mod firesc, conditii meteorologice dificile: temperaturile scazute, zapada si conditiile de vant pot face trekkingul iarna mai solicitant si mai periculos. In plus, exista riscul de hipotermie si de alunecare pe gheata sau zapada. In acest context, sunt obligatorii incaltamintea si hainele adecvate pentru temperaturile scazute si umiditate (pantaloni outdoor de dama sau barbati, jachete de iarna pentru barbati sau femei, sosete termice, bocanci de iarna pentru barbati sau femei etc.), echipamentul pentru mers pe zapada sau gheata (cramponi, bete de trekking cu varfuri speciale etc.), cortul sau echipamentul de camping adaptat pentru conditiile de iarna si echipamentul de gatit adaptat pentru conditii reci.
Vara, vremea este mai placuta, deci si trekkingul devine ceva mai accesibil. Daca nu alegi o perioada ploioasa, terenul va fi uscat si iti va fi mai usor sa te avanti spre trasee mai dificile, fara sa iti pui in pericol integritatea fizica. Pentru a face trekking vara ai nevoie de haine usoare si respirabile, incaltaminte adecvata pentru terenuri uscate si temperaturi ridicate si echipament de protectie solara (ochelari de soare, crema solara, palarii), precum si suficienta apa pentru hidratare in timpul calatoriei.
Vara, vremea este mai stabila, asa incat traseele de trekking pot fi mai lungi si mai variate, traversand carari si poteci diverse. Echipamentul de vara este usor, cu incaltaminte confortabila, haine care permit pielii sa respire si crema de protectie solara, ce nu trebuie sa lipseasca. Nu exista diferente semnificative in materie de echipament de iarna, in sensul in care sunt necesare articole adecvate pentru vremea rece, dar acestea pot fi mai putin tehnice si specializate decat in cazul trekkingului. In ambele situatii, hainele termice, incaltamintea rezistenta la apa si accesoriile de baza pentru siguranta sunt esentiale.
Pregatirea si echipamentul adecvat sunt importante indiferent de sezon, iar respectarea masurilor de siguranta si planificarea atenta a traseului sunt cheia pentru o experienta placuta si sigura in natura.
3.1. Trekking vs. hiking: planificarea traseului in functie de anotimp
Planificarea trekkingului iarna trebuie facuta cu mult mai multa atentie: zilele sunt mai scurte si vremea poate fi imprevizibila, iar siguranta este o preocupare majora.
Fiecare anotimp vine cu anumite elemente ce merita a fi explorate:
- Primavara, poti alege zone cunoscute pentru flora primavaratica, iar parcurile nationale si unele zone montane sunt ideale pentru a admira plantele in prag de inflorire. In anumite regiuni, zapada poate rezista mai mult timp, iar traseele inalte pot fi inca acoperite. Opteaza pentru trasee la altitudini mai mici sau zone cu clima mai calda, pentru a te asigura ca vei gasi un teren explorabil.
- In timpul verii, zonele montane ofera trasee accesibile si iti pot oferi privelisti spectaculoase. Asigura-te ca esti pregatit pentru temperaturi ridicate si pentru expunerea indelungata la soare. Raurile, lacurile sau cascadele sunt principalele atractii ale verii, iar traseele care includ acces la apa sunt optiuni placute, pentru ca te poti racori in zilele toride.
- Toamna, cauta rute in care sa poti admira splendoarea schimbarilor de culoare. Padurile de fagi, artari sau alte specii care-si schimba frunzele iti vor oferi peisaje uimitoare, daca vei prinde vreme stabila si cer senin, pentru a te putea bucura de vederile panoramice impresionante.
- In anotimpul rece, conditiile meteo pot face traseele mai dificile, motiv pentru care sugestia este sa alegi rute mai scurte si mai usoare, pentru a ramane in siguranta, sau sa acorzi o mare atentie conditiilor de vreme atunci cand iti faci planul de hiking sau trekking. Evita terenurile prea abrupte sau cu risc de avalansa si opteaza pentru zone care ofera trasee bine marcate.
Desigur, siguranta in natura este cruciala, iar abordarea acesteia in functie de sezon este esentiala pentru a preveni incidentele neplacute.
Iarna, unul dintre cele mai mari riscuri il reprezinta avanlansele, mai ales in zonele montane sau in regiunile cu teren inclinat. Este important sa inveti sa utilizezi echipamentul de siguranta, adica sonda, lopata si detectorul de avalanse. Ideal ar fi sa ai si unele cunostinte despre citirea terenului, pentru a putea identifica mai usor zonele cu risc crescut de avalanse. De asemenea, riscul de hipotermie si degeraturi este destul de mare iarna, asa ca asigura-te ca ai echipament adecvat pentru temperaturi scazute, inclusiv echipament de camping corespunzator pentru vremea rece.
In timpul verii, caldura excesiva poate duce la deshidratare si epuizare rapida, deci ia cu tine suficienta apa si hidrateaza-te regulat. Poarta haine usoare si respirabile si foloseste echipament de protectie solara pentru a preveni arsurile solare. Poarta palarii sau sepci pentru a-ti proteja capul si ochelari de soare cu protectie UV, pentru a nu te confrunta cu insolatia.
Nici toamna si primavara nu sunt lipsite de pericole. In aceste sezoane, vremea poate fi imprevizibila. Fii pregatit pentru schimbarile bruste de temperatura si vant, luand cu tine mai multe straturi de imbracaminte si echipament suplimentar. Indiferent de sezon, este esential sa fii bine informat si pregatit pentru conditii meteorologice imprevizibile si pentru orice posibilele pericole din natura.
Consulta prognozele meteorologice locale si informatiile despre trasee sau zonele pe care le explorezi si asigura-te ca ai echipamentul de siguranta adecvat pentru a le face fata.
3.2. Hiking vs. trekking: ce beneficii iti pot aduce?
Daca stii ce e hikingul, cum sa il deosebesti de trekking si cum sa te echipezi pentru unul sau pentru celalalt, nu iti mai ramane decat sa afli care sunt beneficiile acestor activitati, pentru a te inarma cu motivatia necesara parcurgerii unei calatorii de cativa kilometri, fie ei mai multi sau mai putini.
Beneficii pentru corp:
- Imbunatatirea conditiei fizice: Ambele activitati sunt forme excelente de exercitii cardio si pot ajuta la imbunatatirea rezistentei, a fortei si a flexibilitatii musculare.
- Arderea caloriilor: Hikingul si trekkingul implica mersul pe terenuri variate si uneori dificile, ceea ce poate conduce la arderea unui numar semnificativ de calorii.
- Imbunatatirea sanatatii inimii: Exercitiul fizic regulat poate reduce riscul de boli cardiovasculare si poate imbunatati sanatatea sistemului circulator.
Beneficii pentru sanatatea mentala si emotionala:
- Reducerea stresului: Explorarea naturii si activitatile in aer liber au un efect calmant si pot reduce nivelul de stres si anxietate.
- Efecte pozitive asupra mintii: Hikingul si trekkingul pot contribui la imbunatatirea starii de spirit si la reducerea simptomelor depresiei.
- Conexiunea cu natura: Aceste activitati ofera oportunitatea de a te bucura de frumusetea naturii si de a te incarca cu energie pozitiva, ceea ce iti va crea o stare generala de bine si te va reconecta cu mediul inconjurator.
Alte beneficii:
- Dezvoltarea abilitatilor de supravietuire: Trekkingul iti poate oferi o experienta intensa in ceea ce priveste supravietuirea in natura, ajutandu-te sa iti slefuiesti abilitatile de orientare in spatiu si de identificare a resurselor necesare pentru supravietuire.
- Cunoasterea mediului inconjurator: Prin explorarea diferitelor medii si habitate naturale, vei dobandi o intelegere mai profunda a ecosistemelor si a importantei conservarii naturii.
Asadar, atat hikingul, cat si trekkingul, iti pot aduce beneficii fizice si mentale, fiind activitati excelente pentru mentinerea sanatatii, in timp ce te bucuri de frumos.
Indiferent ca alegi sa faci trekking sau hiking, pentru ca ti se pare ca este mai aproape de stilul tau, beneficiile pentru sanatate nu vor intarzia sa apara. In plus, iti vei crea amintiri de neuitat alaturi de familie sau prieteni. Echipeaza-te cu toate cele necesare, stabileste-ti traseul si bucura-te de natura cat mai curand!
Sursa foto: pexels.com