Trasee montane frumoase pe care trebuie sa le parcurgi, in functie de nivelul de dificultate pentru care esti pregatit
Imagine de Galen Crout pe Unsplash.com
Intr-o lume in care suntem acaparati de tehnologie, iar majoritatea locurilor de munca se desfasoara tot in fata unui ecran, petrecerea timpului in aer liber este o reala necesitate, nu doar un mod de a-ti petrece timpul liber, cum era in trecut. Astfel, pentru un stil de viata cat mai sanatos si echilibrat, dar si pentru o stare fizica si psihica buna, este important sa faci si tu acest lucru cat mai des si sa lasi deoparte grijile si stresul cotidian.
Asadar, traseele montante sunt ideale in acest sens. Te ajuta sa-ti petreci cat mai mult timp in aer liber, sa te relaxezi, sa uiti de orice datorie de la locul de munca si, in plus, te ajuta sa faci si miscare, lucru extrem de important pentru sanatate. Asa că, fie ca esti un incepator in acest univers, ori o persoana mai experimentata, acest articol este pentru tine.
In continuare, o sa-ti dezvaluim care sunt traseele din Romania pe care nu trebuie sa le ratezi, dar iti vom oferi si alte cateva sfaturi utile pe care trebuie sa le iei in considerare, atunci cand decizi sa spui „da” unei astfel de aventuri.
Cuprins:
1. Trasee montane - ce trebuie sa stii inainte de a te aventura
2.3. Trasee montane spectaculoase si mai dificile
3. Sfaturi pentru incepatorii care vor sa parcurga trasee montane
4. Cele mai frumoase trasee montane pe care trebuie neaparat sa ajungi
1. Trasee montane - ce trebuie sa stii inainte de a te aventura
Un traseu montan poate fi, cu adevarat, o experienta de neuitat, care te va face, fara indoaiala, sa vrei sa revii aici cu urmatoarea ocazie. Partea cea mai buna este ca nu trebui sa mergi tot in aceeasi destinatie, intrucat sunt extrem de multe optiuni spectaculoase pe care trebuie sa le incerci, de la unele mai usoare, pana la cele mai dificile, destinate avansatilor. Pana acolo insa, este bine sa ai in vedere cateva lucruri utile, despre care vom discuta si noi mai jos.
In primul rand, inainte de a alege un traseu, este esential sa-i evaluezi corect nivelul de dificultate, astfel incat sa fii sigur ca esti pregatit pentru provocarile pe care le vei intalni acolo. Nu trebuie sa te expui accidentarilor, care pot aparea inevitabil, si e extrem de important sa optezi pentru unul usor, daca nu ai mai fost niciodata intr-o experienta similara.
Imagine de Austin Ban pe Unsplash.com
De asemenea, inainte de a incepe traseul propriu-zis, este bine sa citesti cu atentie harta, pe care, de regula, o regasesti la baza. Este important sa te familiarizezi cat de cat cu drumul, pentru ca acest lucru iti va oferi un plus de confort si mai multa incredere in tine, cu atat mai mult cu cat esti un incepator. Sfaturile raman, insa, valabile si pentru avansati, pentru ca un plus de documentare nu strica niciodata.
Mai mult, este extrem de important sa verifici si prognoza meteo, inainte de a pleca intr-o astfel de aventura, pentru ca conditiile nefavorabile, cum ar fi ploile, te pot pune intr-o dificultate destul de mare.
Si, ca tot veni vorba de siguranta si de confort, este esential sa pleci la drum doar dupa ce te-ai echipat corespunzator. Asigura-te, in primul rand, ca dispui de echipamentul potrivit pentru traseul ales si ca te-ai imbracat conform. Este, astfel, necesar sa optezi pentru jachete outdoor pentru barbati sau pentru jachete outdoor pentru femei, dupa caz.
Nici partea de jos a echipamentului nu trebuie sa fie omisa, pentru ca si acolo vei avea nevoie de o pereche de pantaloni calitativi, perfecti pentru genul acesta de aventura, precum ar fi pantalonii outdoor barbatesti sau de dama.
In final, pentru a fi sigur ca esti echipat pentru o astfel de experienta, ai nevoie si de niste bocanci de drumetie pentru femei sau bocanci de trekking de barbati, dupa necesitati. Acestia au talpa special conceputa pentru o astfel de activitate, intrucat, dupa cum bine stii, terenul este destul de accidentat pe astfel de trasee si te poti lovi destul de tare, daca nu optezi pentru bocancii special fabricati pentru asa ceva. De asemenea, un alt beneficiu este acela ca ei nu vor lasa apa sa patrunda in interior, in cazul in care vei avea parte de conditii meteo nefavorabile, care uneori pot fi inevitabile.
Nu in ultimul rand, nu uita sa-ti iei la tine si cateva provizii, precum ar fi un sandvis sau o punga de covrigei, plus un bidon de apa. Este important sa fii plin de energie, dar si hidratat, pentru a putea avea parte de cea mai buna experienta finala, intrucat vei vedea ca fiecare detaliu conteaza.
2. Trasee montane din Romania
Imagine de Simo David pe Unsplash.com
Daca si tu esti in cautarea celor mai frumoase trasee montane, ai ajuns in locul potrivit. Pana acolo insa, iti vom oferi cateva sugestii extrem de utile pe care trebuie sa le iei in calcul, in functie de nivelul de dificultate pe care-l cauti si in functie de experienta ta.
2.1. Trasee montane usoare
Daca esti in cautarea unor trasee montane usoare pe care le poti face oricand chiar si cu un copil, atunci o optiune excelenta este traseul Cascada Urlatoare, de la Busteni. Acesta este destul de usor de parcurs, are si locuri de popas si, in final, te va delecta cu o priveliste de vis.
O alta optiune excelenta pe care o poti lua in calcul mai este si traseul din muntii Retezat, Poiana Pelegii – Gura Apei. Chiar daca este un drum usor, pe care-l poti face si fara experienta, vei avea parte de tot felul de „provocari” si de peisaje pe care nu trebuie sa le ratezi.
Tot in spectrul traseelor montane de incepatori se mai incadreaza si Poiana Stanii, de la Sinaia, unde ii poti lua fara grija chiar si pe cei mici. Pe langa drumurile forestiere pe care le vei strabate aici, vei avea posibilitatea sa mergi si pe celebra poteca Regala, pe unde a calcat insusi Carol I, iar daca ai nevoie de un popas, dupa doar cateva minute de mers, vei putea gasi si un astfel de loc de relaxare.
Nu in ultimul rand, o alta idee excelenta mai este si traseul satul Ghetar – Pestera Scarisoara, care are un grad de complexitate la fel de scazut. Acest traseu te va purta printr-o multitudine de destinatii si peisaje superbe, fiind perfect si pentru persoanele care-si doresc sa-l strabata si cu bicicleta.
2.2. Trasee montane medii
Cand vorbim de traseele montane medii, trebuie sa-l incerci pe cel care incepe din jurul lacului Balea, continua pe Caldarea Vaiuga, pana la varful Capra si trebuie sa te intorci pe la varful Iezerul Caprei si Saua Paltinului. Daca te vei aventura in aceasta destinatie, vei avea parte de niste privelisti cu totul spectaculoase si vei putea admira cele mai inalte varfuri din Muntii Fagaras. Mai mult, pe masura ce vei strabate traseul, te vei putea bucura si de o vedere ampla a Transfagarasanului, care te va lasa pur si simplu fara aer.
O alta idee excelenta, cand vorbim de variantele cu dificultate medie, mai este si traseul din muntii Bucegi - Cheile Tatarului. Acesta incepe din coada lacului Bolboci si se incheie la cabana Padina. Pe tot parcursul calatoriei vei putea admira peisaje verzi, multa vegetatie si diferite „afaceri” locale, precum ar fi stanele.
Un alt traseu cu dificultate medie mai este si Schitul Pahomie - Saua Stevioara - Vf. Vanturarita Mare, care este cu atat mai spectaculos cu cat alegi sa-l parcurgi toamna, intrucat muntele este inconjurat de niste paduri superbe, ale caror culori te vor cuceri complet. Vei avea parte de extrem de multe peisaje de vis, finalul fiind unul de-a dreptul spectaculos, care-ti va oferi o perspectiva ampla asupra intregului loc.
2.3. Trasee montane spectaculoase si mai dificile
Unul dintre cele mai grele trasee montane din Romania este Piatra Craiului - La Lanturi, unde trebuie sa mergi doar daca dispui de experienta nesesara. Exista multe voci care spun ca pot exista portiuni destul de instabile de roca, motiv pentru care trebuie sa ai o atentie sporita la orice pas, dar si o conditie fizica pe masura.
Un alt traseu dificil mai este si cel din Muntii Bucegi - Jepii Mici, care, la randul sau, are anumite portiuni de roca destul de periculoase, ce trebuie strabatute cu mare atentie. Daca nu ai experienta necesara si daca nu dispui de un echipament outdoor adecvat, nu trebuie in niciun caz sa mergi aici.
Creasta Pietrei Craiului este o alta optiune pe care trebuie sa o punem in acest top. Acesta iti va oferi una dintre cele mai minunate privelisti pe care Romania le ofera, insa pana sa ajungi la punctul final, drumul poate fi unul extrem de complex si de dificil. Daca la inceput, potecile pot fi ceva mai prietenoase, pe parcurs vor aparea extrem de multe obstacole in cale.
Nu in ultimul rand, un alt traseu extrem de spectaculos, dar care poate fi destul de periculos, daca nu ai experienta necesara, este si Brana Caprelor, unde poti intalni diferite poteci inguste, dar si privelisti care se afla la o inaltime ametitoare la propriu. Daca, insa, ai toate calitatile enuntate anterior, atunci aceasta optiune este pentru tine.
3. Sfaturi pentru incepatorii care vor sa parcurga trasee montane
Imagine de Matt Gross pe Unsplash.com
Daca esti incepator si vrei sa te aventurezi intr-o astfel de experienta, mai trebuie sa iei in considerare cateva sfaturi utile, fata de cele pe care le-am evidentiat deja mai sus.
In primul rand, este extrem de important sa mergi intr-un grup, de preferat cu oameni care au mai multa experienta decat tine. In cazul anumitor situatii neplacute, ei te pot sfatui si pot fi acolo pentru a te ajuta.
De asemenea, trebuie sa stii ca atunci cand mergi pe munte ai nevoie si de rucsacuri de drumetie pentru femei sau pentru barbati, in functie de caz. Iti vei putea pune in ele toate lucrurile de care ai nevoie pe parcursul deplasarii, fara sa te incomodeze cumva acest lucru la drum.
Si, ca tot veni vorba de lucrurile pe care trebuie sa le iei cu tine, spuneam mai sus ca nu trebuie sa-ti lipseasca mancarea si apa. Adauga, de asemenea, si ceva dulce, in cazul in care te ia ameteala sau simti ca te confrunti cu o scadere a glicemiei.
La fel de importante mai sunt si servetelele, care nu trebuie sa-ti lipseasca din rucsac, dar si lanternele de drumetie, necesare in cazul in care traseul dureaza putin mai mult decat ai anticipat. Astfel de situatii pot fi imprevizibile, motiv pentru care trebuie sa te asiguri ca dispui de un obiect care sa faca lumina.
Mai mult, daca pleci pentru prima data intr-o astfel de experienta, trebuie sa mai stii ca vei avea nevoie si de o trusa de prim-ajutor, care sa contina cateva elemente basic, de care ai putea avea nevoie in situatiile de urgenta.
Daca mai ai, insa, nevoie si de alte sfaturi pentru drumetiile montane, pe site-ul nostru poti citi toate informatiile care-ti mai lipsesc, pentru a te asigura ca vei avea parte de cea mai buna experienta finala.
4. Cele mai frumoase trasee montane pe care trebuie neaparat sa ajungi
Imagine de Adrian Mag pe Unsplash.com
Chiar daca toate drumetiile pot fi spectaculoase si au farmecul lor aparte, oferindu-ti o experienta de neuitat, exista unele care s-au facut si mai remarcate de-a lungul timpului, fiind cunoscute drept cele mai frumoase trasee montane din Romania.
Asadar, vorbim, in primul rand, de Canionul Sapte Scari, amplasat in Brasov si cunoscut pentru privelistile de-a dreptul spectaculoase. Daca esti bine echipat cu bocanci, pantaloni si jachete destinate pentru asa ceva, drumetia poate fi facuta chiar si de persoanele care nu au prea multa experienta. Tot aici vei gasi si cea mai lunga tiroliana de la noi din tara, lucru care-ti va oferi un plus de divertisment.
Tot în topul traseelor montane din Romania se mai incadreaza si cel din Bran - Varful Omu, care-ti ofera mai multe optiuni cand vine vorba de ruta, nu doar una singura, precum o fac altele. Spre deosebire de primul, acesta este destinat persoanelor mai experimentate, intrucat poate fi destul de dificil si se poate intinde pe cateva ore bune.
Un alt traseu care-ti poate oferi o priveliste de vis este si cel din Valea Cernei la Cascada Vanturatoarea, care, pe tot parcursul drumetiei, te va purta prin niste locuri spectaculoase, dar iti va prezenta si mai multe obiective turistice importante, precum ar fi Cascada Vanturatoarea. Acesta are o dificultate medie, dar merita din plin orice „obstacol” intalnit in cale.
Si Parcul ational Cheile Nerei - Beusnita trebuie sa fie inclus pe lista ta, intrucat aici poti sa alegi dintr-o diversitate de trasee pe care sa le faci, fiecare cu frumusetea proprie.
La fel de spectaculos mai este si Borsa – Tarnita la Cruce, unde vei gasi un traseu cu o dificultate medie spre avansata, unele poteci fiind destul de abrupte, iar terenul fiind si el destul de accidentat. Cu toate acestea, cand vei ajunge in punctul final, vei putea admira natura in toata splendoarea sa, fara vreun lucru care sa te perturbe.
Valea Gaura – Muntii Bucegi este si el unul dintre traseele cele mai spectaculoase, pentru care va trebui sa-ti dedici aproximativ 8 ore de mers. Vei gasi acolo extrem de multa verdeata, un munte plin de viata la propriu, mai ales daca mergi primavara si, bineinteles, o priveliste de vis.
Incheiem lista cu Valea Rosiile – Muntii Parang, unde vei gasi o imagine de-a dreptul divina. Pe masura ce vei inainta pe traseu, te vei bucura de imagini si mai spectaculoase, motiv pentru care acest loc este integrat in topul locatiilor perfecte pentru o drumetie.
In concluzie, exista extrem de multe trasee de drumetie spectaculoase in Romania, care merita incercate. In functie de nivelul de dificultate in care te incadrezi, opteaza oricand pentru una dintre variantele de mai sus, insa, inainte de asta, nu uita sa te echipezi corespunzator, pentru ca siguranta e primordiala. Tu ai fost pana acum intr-o drumetie?