Cum alegi schiurile in functie de inaltime si alte caracteristici
Sporturile de iarna sunt foarte populare in intreaga lume, iar romanii nu fac exceptie atunci cand vine vorba despre pasiunea pentru acest tip de activitati. Atat partiile din tara, cat si cele din tari precum Austria sau Bulgaria sunt populate, in timpul lunilor de iarna, de foarte multi romani dornici sa schieze sau sa practice snowboarding-ul. Practicat si la nivel profesionist, sch-ul este o alternativa excelenta si pentru amatori. Acestia sunt pasionati de acest sport pentru ca le permite sa se bucure de adrenalina, dar si de peisaje minunate.
Pentru a putea sa ai acces la toate aceste beneficii, daca esti pasionat de schi, este esential sa te asiguri ca alegi echipamentele potrivite. Si ce altceva poate fi mai important pentru un schior decat schiurile? Pentru ca ele sa isi indeplineasca foarte bine rolul si sa asigure deplasare lina pe partie, in conditii de siguranta si control, este important sa fie alese in mod corect. In acest articol, poti descoperi caracteristicile esentiale ale schiurilor, precum si criteriile de alegere ale acestora.
Cuprins
- Cum alegi schiurile - cele mai importante caracteristici ale schiurilor
- Alegere schiuri - cum se aleg schiurile pentru copii si adulti
- Cum iti alegi schiurile - 5 sfaturi si recomandari utile
1. Cum alegi schiurile - cele mai importante caracteristici ale schiurilor
Echipament esential pentru pasionatii de sporturi de iarna, schiurile le ofera practicantilor posibilitatea de a se deplasa rapid si in siguranta pe partii. Pentru a putea sa isi indeplineasca misiunea, trebuie ca schiurile sa respecte cateva criterii importante. Inainte de a afla cum se face alegerea schiurilor in functie de inaltime si alte criterii, este important sa cunosti caracteristicile care definesc aceste echipamente.
Lungimea schiurilor
Lungimea schiurilor este printre cele mai importante caracteristici, deoarece are influenta directa asupra stabilitatii pe partie si a manevrabilitatii. Schiurile lungi ofera o viteza mai mare si stabilitate la coborare, insa pot sa ridice dificultati in ceea ce priveste controlul, mai ales in cazul incepatorilor. In schimb, schiurile cu lungime mai redusa sunt mai usor de manevrat si le permit incepatorilor sa isi dezvolte abilitatile de schior.
Latimea schiurilor
Latimea este un alt factor crucial, deoarece influenteaza aderenta schiurilor la zapada. Modelele mai late ofera un dinamism bun in zapada proaspata, ceea ce le face potrivite si pentru schiatul pe partii neamenajate. Pe de alta parte, schiurile inguste sunt foarte potrivite pentru partiile bine intretinute, oferind o excelenta manevrabilitate in viraje stranse.
Materialul si constructia schiurilor
Materialul si constructia schiurilor influenteaza rigiditatea si greutatea acestora. Schiurile din lemn sunt varianta traditionala si sunt printre preferatele schiorilor de scoala veche. Modelele din fibra de sticla sau carbon sunt rigide si usoare, fiind ideale pentru schiatul cu viteza. Exista si modele de schiuri cu nucleu din lemn si strat superior metalic, acestea fiind deosebit de stabile si capabile sa alunece rapid pe zapada.
Tipul de fixare
Fixarea schiurilor este foarte importanta, in vederea asigurarii unui nivel bun de control si siguranta pentru schior. Exista diverse tipuri de fixari, care trebuie alese in functie de stilul sportivului amator sau profesionist si de marimea purtata de acesta.
Flexibilitatea
Flexibilitatea schiurilor indica usurinta de indoire a schiurilor in timpul utilizarii. Schiurile cu flexibilitate mare sunt mai potrivite pentru incepator. In schimb, cele cu flexibilitate mai mica ofera un control sporit si sunt preferatele schiorilor experimentati.
Acestea sunt caracteristicile definitorii si principalele repere care te vor ajuta sa stii cum sa iti alegi corect schiurile. Exista mai multe tipuri de echipamente din aceasta categorie, la care variaza lungimea schiurilor in functie de inaltime, dar care sunt definite si de alte criterii.
Categorii de schiuri, in functie de tipul de schi
- Schiurile pentru schi alpin
Schiurile alpine sunt o varianta populara si foarte versatila. Ele sunt destinate utilizarii pe partii bine pregatite si intretinute. Asigura o excelenta manevrabilitate in viraje, astfel ca sunt preferatele celor care prefera coborarea pe traseele marcate. Schiurile din aceasta categorie variaza in rigiditate, lungime si latime, astfel incat sa se poata potrivi schiorilor aflati la orice nivel de experienta.
- Schiurile pentru slalom
Sunt special concepute pentru cursele de slalom si garanteaza o manevrabilitate foarte buna in viraje scurte si rapide. Au o lungime mai mare decat cele pentru schi alpin, insa latimea lor este mai mica. In general, schiurile pentru slalom sunt folosite de practicantii experimentati, care vor sa se antreneze in slalom sau chiar sa concureze la competitii de acest fel.
- Schiurile pentru slalom urias
Sunt destinate curselor de slalom urias, care implica viraje mai lungi decat slalomul obisnuit. Ele au lungimi mai mari si mai largi, ofera stabilitate si garanteaza viteza in viraje. Sunt potrivite pentru schiorii cu un nivel avansat de experienta.
- Schiurile freestyle
Acestea sunt proiectate pentru sarituri si au o constructie usoara si flexibila. Aceste caracteristici permit efectuarea de trucuri si sarituri. Varfurile schiurilor freestyle sunt simetrice cu cozile, astfel ca schiorul poate sa schieze in ambele directii.
- Schiurile de turism
Denumite si backcountry, sunt concepute pentru schi practicat in zone neamenajate. Sunt usoare, au fixari speciale, si sunt ideale pentru avneturierii care vor sa exploreze locuri izolate si sa beneficieze de experiente pe piste neamenajate. Aceluiasi tip de trasee sunt destinate si schiurile freeride, care au o latime mai mare si o constructie dura.
- Schiurile all-mountain
Sunt echipamentele ideale pentru schiorii care doresc niste schiuri versatile. Ele pot sa se adapteze oricarui tip de pista, amenajata sau neamenajata. Sunt disponibile intr-o varietate mare de dimensiuni si forme.
Tipuri de schiuri, in functie de abilitati
Schiurile pot fi clasificate si in functie de abilitatea utilizatorului. Din prezentarea anterioara ai putut descoperi care sunt variantele pentru care exista alternative destinate atat experimentatilor, cat si incepatorilor.
Trebuie sa stii ca exista modele destinate recreerii, adica practicantilor amatori, optiuni de schiuri pentru sport, destinate celor experimentati care stapanesc foarte bine tehnicile de schi, precum si modele de schiuri pentru competitii.
Acestea sunt utilizabile doar de catre schiorii avansati, care stapanesc foarte bine tehnici de schiat la viteze foarte mari. Ele permit schiatul pe canturi si ofera un control foarte bun. In continuare, poti afla mai multe despre alegerea schiurilor in functie de inaltime, latime si alte caracteristici, pentru barbati, femei si copii.
2. Alegere schiuri - cum se aleg schiurile pentru copii si adulti
Exista foarte multi factori care influenteaza ce lungime si ce inaltime trebuie sa aiba schiurile, dar si alte aspecte determinante pentru setul de echipamente folosit pe o pista. Iata cateva repere importante, de care trebuie sa tii cont.
Alegerea schiurilor pentru copii
Copiii sunt o categorie aparte de schiori, deoarece echipamentele potrivite se vor selecta in functie de o caracteristica esentiala a copilului: inaltimea. Concret, trebuie aleasa lungimea modelelor de schiuri pentru copii in functie de inaltimea copiilor. Marimea schiurilor pentru cei mici, la capitolul lungime, trebuie sa fie cu cel putin 10 cm mai mica decat inaltimea copilului.
Aceasta diferenta poate fi chiar si de 20 cm. Ca reper general, inaltimea potrivita pentru schiuri este cea care permite echipamentului sa ii ajunga copilului pana in jurul barbiei. Un copil inalt de 1,10 metri ar trebui sa utilizeze schiuri lungi de maximum 1 metru. Asadar, ca sa poti sa determini ce marime trebuie sa aiba schiurile, in functie de inaltimea copilului, este necesar sa masori inaltimea micutului si sa scazi cel putin 10 cm. Ideal ar fi ca diferenta sa fie, totusi, de 15-20 cm.
Schiurile cele mai mici sunt, in general, de greutate redusa si sunt moi, calitati deosebit de importante pentru incepatori. Caracterul moale al schiurilor este pastrat de producatori si pentru modelele cu lungimi de pana la 130 cm.
Cum sa alegi schiurile potrivite - criterii esentiale pentru adulti
Daca vrei sa stii care sunt pasii urmati atunci cand vrei sa decizi cum sa iti alegi schiurile, trebuie sa tii cont mai intai de obiectivele personale. Sunt de analizat locurile in care vei schia (partii neamenajate sau partii amenajate), obiectivele tale (recreere, sportiv, competitii) si frecventa schiatului.
Pentru schiorii cu greutate mica, se recomanda schiurile scurte si usoare. De asemenea, acestea sunt potrivite si atunci cand nu stapanesti foarte bine tehnica de schiat. Daca esti inalt si ai o greutate mai mare, se recomanda schiurile cu nucleu din lemn si invelis metalic, denumite si schiuri sandvis.
Atunci cand vine vorba despre modelele pentru adulti, alegerea lungimii schiurilor si selectarea latimii poate sa tina cont si de cateva criterii generale, dar si de reguli specifice in functie de sex.
Lungimea ideala a schiurilor pentru incepatori, la adulti, este cu 15 cm mai scazuta decat inaltimea schiorului. In cazul celor cu un nivel mediu de experienta, diferenta poate sa scada la doar 10 cm, in vreme ce schiorii experimentati pot folosi schiuri cu 5 cm mai scurte decat inaltimea lor.
Latimea schiurilor influenteaza foarte mult stabilitatea si controlul pe care utilizatorul il are in conducerea acestora. Latimea se alege in functie de natura pistei. In cazul pistelor amenajate, care propun viraje dese, sunt recomandate schiurile a caror latime nu depaseste 72 mm.
In cazul partiilor cu zapada afanata sau batuta, incepatorii si schiorii cu experienta medie pot sa apeleze la schiuri late de la 72 pana la 88 mm. Latimea mai mare de 88 mm este recomandata in cazul schiatului pe zapada mare, iar schiurile late de minimum 100 mm se potrivesc si ele foarte bine pe pistele cu zapada proaspata, mare.
Schiurile adultilor, in functie de sex
Exista pe piata modele universale de schiuri, insa pot fi cumparate de pe Himalaya.ro schiuri pentru barbati si schiuri pentru femei. Variantele pentru femei se diferentiaza prin faptul ca centrul lor de greutate este pozitionat in zona din spate. De asemenea, aceste modele au o greutate mai usoara.
Schiurile pentru barbati sunt caracterizate de o robustete mai pronuntata si au centrul de greutate in zona centrala. Este de retinut faptul ca schiurile universale sunt destinate, in general, sportivilor experimentati.
Acestea sunt cele mai importante criterii de care sa tii cont la alegerea marimii schiurilor. Cele mai importante repere sunt suprafetele pe care acestea vor fi folosite, nivelul de experienta al utilizatorului, precum si obiectivele acestuia. In continuare, vei putea descoperi 5 sfaturi si recomandari care te vor ajuta atunci cand iti alegi schiurile, inaintea sezonului!
3. Cum iti alegi schiurile - 5 sfaturi si recomandari utile
Schi-ul este, cu certitudine, un sport minunat, insa pentru a putea sa te bucuri de el in intregime, este esential sa alegi in mod corect echipamentul. Fie ca este vorba despre accesorii pentru schi sau despre schiurile in sine, ai nevoie de echipament care sa iti garanteze siguranta si aderenta buna la partie, astfel incat sa te poti bucura de cele mai tari experiente. Iata care sunt cele mai importante 5 sfaturi pe care sa le iei in considerare atunci cand iti alegi schiurile.
- Cunoaste-ti nivelul de experienta
Criteriul esential pentru alegerea schiurilor este nivelul de experienta in schi. Exista modele concepute pentru incepatori, intermediari si avansati, iar alegerea gresita poate sa iti afecteze experienta sau chiar sa iti puna in pericol sanatatea. Daca esti incepator, alege schiuri cu manevrabilitate buna. Avansatii, pot sa se orienteze catre modele destinate performantei.
- Analizeaza tipul de teren pe care vei schia
Daca stii ca vei schia pe partii bine pregatite, poti merge pe variante precum schiurile pentru schi alpin. In cazul in care mergi pe varianta unei aventuri in zone mai putin amenajate, ideale sunt schiurile de turism. Alegerea unor schiuri fara adaptare la tipul de teren abordat poate sa provoace neplaceri.
- Ia in considerare lungimea si latimea
Si ce dimensiuni trebuie sa aiba schiurile reprezinta o preocupare atunci cand alegi echipamentul. Lungimea si latimea sunt factori critici. Lungimea influenteaza stabilitatea si manevrabilitatea, iar schiurile lungi faciliteaza schiatul cu viteza, insa la un nivel de control mai scazut. Schiurile scurte sunt mult mai usor de manevrat. De cealalta parte, latimea influenteaza aderenta la suprafata, iar cu cat schiurile sunt mai late, cu atat vor fi mai potrivite pentru partiile neamenajate si neintretinute.
- Tine cont de buget
Stabileste-ti un buget pe care sa fii dispus sa il investesti in schiurile tale si nu te abate de la el. Nu uita ca, pe langa schiuri, iti vor fi necesare si alte accesorii, precum casca de protectie sau ochelarii de protectie. Totodata, daca esti avansat, investeste in schiuri de calitate, pentru a putea sa executi asa cum iti doresti toate manevrele pe partie.
- Consulta un specialist
Daca esti incepator, cea mai buna modalitate de a alege schiurile potrivite este aceea de a lua legatura cu un instructor. Acesta va sti ce variante ti se potrivesc, ca dimensiuni si tipologie, iar tu va trebui doar sa alegi suma pe care sa o investesti si brandul producator.
In concluzie, alegerea corecta a schiurilor este esentiala pentru a te putea bucura la maximum de schi, un sport atat de indragit si de distractiv. Cu schiurile de pe Himalaya.ro, beneficiezi de garantia calitatii si poti sa te bucuri de fiecare clipa petrecuta pe partie. Tine cont de sfaturile prezentate si traieste cele mai tari experiente la schi!
Sursa foto: Unsplash.com