Născut pe 27 iunie 1923, în București, Walter Kargel și-a purtat pașii prin aproape toate locurile frumoase din țară, fie ele la mare, în Deltă, sau, mai ales, la munte. A „deschis ochii” pe Măgura Codlei, atunci când avea doar doi ani, apoi a descins în Bucegi pe traseul Sinaia – Poiana Reginei, prin 1930. În 1936 descoperă Valea Albă, în 1941 coboară cu schiurile de la Vf. Omul pe Valea Cerbului pentru ca în 1943 să parcurgă solitar Valea Seacă a Caraimanului. Din 1949 se dedică total alpinismului. În 1950 participă la o școală de alpinism care s-a desfășurat la Refugiul Coștila.
S-a cățărat din plăcere, fie că a refăcut traseele altora, fie că și-a făcut propriile lui premierele, împreună cu câțiva buni prieteni; Fisura Verde, Tr. Andrei Ghițescu sau Marele Tavan din Gălbenele sunt câteva dintre punctele obligatorii din biografia sa alpină. În 1964 a ajuns în Austria, la Mooserboden, unde a fost instructor la școala vestitului alpinist Fritz Moravec – cuceritorul în premieră al vârfului Gasherbrum II (8.035 m). Apoi a colindat Tatra și Caucazul. În 1970 l-a avut ca oaspete drag pe Toni Hiebeler, autorul premierei de iarnă a Peretelui Nordic al Eigerului, pe care l-a dus în Marele Tavan pentru a-i arăta cât de frumoși sunt Carpații Românești.
În 1991 și-a luat la revedere de la mersul pe munte dar nu și de la plăcerea de a simți aerul tare al înălțimilor. Începea pentru domnia sa capitolul „Alpinism pe patru roți”. Mii de kilometri a parcurs de atunci pe șoselele care urcă prin cele mai renumite trecători din lume. Chiar și anul trecut, la 88 de ani, a condus peste 500 km prin Germania!
Când e ziua unui prieten se obișnuiește să-i spui „La Mulți Ani!” și să-i faci un cadou. Astăzi, de ziua domniei sale, noi i-am spus „La Mulți Ani!”, dar cadoul ni l-a făcut Walter Kargel, nouă, iubitorilor de munte și de alpinism. Fără o programare anterioară, volumul „Alpinism – Înălțimi, riscuri, bucurii” a ieșit de la tipar chiar azi, 27 iunie 2012. Mulțumim Walter Kargel!
Scris de Mihai Vasile, Iunie 27, 2012,